Yorulup dinlenmenin, görüp tanımanın limitsiz olduğu bir cennet diyebiliriz Datça için. Datça denilince aklımızda belirebilecek, bir listeye sığdıramayacağımız eşi benzeri bulunmayan çok sayıda güzellik var. Belki de bu yüzdendir, Datça’ya son yıllarda büyük bir turist akınının olduğu biliniyor. Diğer tatil beldelerine kıyasla çevre ve temizlik açısından da Datça, günümüzde pekiyi derecede korunmuş durumda. Ayrıca Datça, eskiden sessiz bir kasaba olarak bilinirken günümüzde ulaşım olanaklarının da nispeten artmasıyla belli bir tanınırlık seviyesine ulaşmıştır. Peki Datça’da Nereler Gezilir? Bu soruya cevap niteliğinde, “Datça Gezilecek Yerler” başlığımızda, sizlere detaylı bir Datça anlatımı sunacağız.
Datça’nın rengârenk süslerle bezenmiş taş evleri, çiçekli sokakları ve ışıltılı akşamları Can Yücel şiiriyle özdeşleşmiştir. Datça’ya gitmeyi düşünüyorsanız, Datça’nın küçük ama insana farklı hissettiren sokaklarında mutlaka dolaşmalısınız.
Eski Datça: Datça’ya Marmaris’ten gelirken önce Eski Datça’dan geçmiş bulunacaksınız. Datça’da geçireceğiniz ilk günlerinizde Eski Datça’yı keşfedebilirsiniz. Aslında mahalle diyebileceğimiz bir yer olan Eski Datça denize biraz uzak olsa da minik dükkanları ve taş döşeli sokaklarıyla dikkatinizi çekecektir. Ayrıca Eski Datça’nın yerlileri geçimlerini badem ve zeytinyağından sağladıkları için burada bol bol badem ağacı görebilirsiniz.
Datça Gezilecek Yerler Deyince Akla İlk Gelen Knidos: Tarihi kaynaklara ışık tutmuş olan Knidos; bir dönemler sanatın, ticaretin ve kültürün merkezi olarak kendisini konumlandırmıştır. Eğer özel bir aracınız yoksa Knidos Antik Kentine Palamutbükü minibüsleri ile ulaşabilirsiniz. Yol yaklaşık olarak 50 dakika kadar sürüyor. Eğer Knidos Antik Kentini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız yanınıza mutlaka telefonlarınızı veya fotoğraf makinenizi almalısınız.
Datça seyahatinizde sizlere kolaylık sağlamak için buradayız. Tatil rotalarınızın arasına Datça’yı eklediyseniz Datça Gezilecek Yerler hakkında hazırladığımız içeriğin devamını incelemenizi öneririz. Datça’da Neler Yapılır? Datça’da Nereler Gezilir? Datça’da Neler Yenir? gibi soruları sizler için cevaplamaya hazırız.
Datça öyle bir yer ki, gittikten sonra mutlaka “yeniden gitmeliyiz” diyeceksiniz. Tatilinizde hem sakinlik bulmak hem de eğlencenin tadını çıkarmak istemez misiniz? Datça en güzel bükleri ve plajlarıyla, masmavi deniz manzarasıyla yaz aylarına damgasını vuran bir tatil beldesi. Burada göremeden geçemeyeceğiniz muhteşem manzaralar var…
Palamutbükü: Palamutbükü Datça’nın en sık ziyaret edilip, tercih edilen büklerinden bir tanesi. Burada restoran ve kafe alternatifleriniz de bulunduğu için diğer büklere göre günümüzde daha gelişmiş bir vaziyette. Ayrıca Palamutbükü’nde denize girecek olursanız işletmelerin şezlonglarından da yararlanabilirsiniz. Deniz, Palamutbükü’nde çok seviliyor.
Gabaklar Sahili: Genel olarak daha az tatilcinin bulunduğu bölgeleri tercih ediyorsanız Gabaklar Sahili size göre bir yer. Üstelik burada çeşitli işletmelerde serpme köy kahvaltısını hizmetinden de yararlanabilirsiniz.
Aktur: Aktur, kumsalın ve denizin iç içe olduğu harika bir görüntüye sahip. Aktur içinse daha çok bir kamp tesisi demek mümkündür. Eğer siz de Datça’ya gelip kamp konusunda güzel bir deneyim yaşamak isterseniz Aktur’u tercih edebilirsiniz. Çam ağaçları ve doğasıyla birlikte Aktur, kendi içinde gayet organize bir yer.
Kargı Koyu: Datça merkeze 3 kilometrelik bir mesafede olan Kargı Koyu, Günübirlik Datça Gezileri dâhilinde ziyaret edebileceğiniz bir koy. Kargı Koyu’nda güneşin doğuşundan batışına kadar gün içinde muazzam bir zaman geçirebilirsiniz. Kargı Koyu’na ulaşım köy minibüsleriyle de sağlanmaktadır. Ancak belirttiğimiz gibi mesafe merkeze yakın olduğu için yürümeyi de tercih edebilirsiniz.
Kızlan Köyü ve Yel Değirmenleri: Datça’ya gelmeden biraz geride kalan Kızlan Köyü, Kaymakamlık onayıyla restore çalışması gerçekleştirilmiş Yel Değirmenleriyle meşhur. 1900’lü yılların başında inşa edildiği düşünülen bu değirmenler, 1950’lili yıllardan itibaren kullanılmamıştır. Kızlan Köyü’nü ziyaretiniz sırasında Yel Değirmenlerini görüp, fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Kumluk Koyu: Kumluk Koyu, güneşin batışını izlemek isteyeceğiniz bir yer. Burada sevdiklerinizle ve dostlarınızla harika bir zaman geçirebilirsiniz. Koya gelmeyi düşünürseniz, kumluk yolunda kıyı sahil şeridi boyunca gezinmelisiniz.
Datça Limanı ve Sevgi Yolu: Datça’ya günübirlik geldiyseniz, merkezden çok da uzaklaşmayıp liman manzarasında gününüzü geçirebilirsiniz. Aynı zamanda sahil boyunca devam eden bir yürüyüş yolu olan ve denize sıfır konumda olan Datça Sevgi Yolu’nda yürüyüş yapabilirsiniz.
Bonus: Can Yücel Evi – Kocaev: “Mekânım Datça olsun, öldükten sonra beni Datça’ya gömün”. demiş, Can Yücel. Vefatından önceki son 10 yılını Datça’ya adamış Türk şiirinin en önemli isimlerinden birisi olan Can Yücel Eski Datça ile bütünleşmiştir. Kocaev, Can Yücel’in eserlerinin neredeyse birçoğunu yazdığı yer. Aynı zamanda kendisi de burada yaşamıştır. Ev, günümüzde müze hâline getirilmiştir. Evin bulunduğu sokağa ise Can Yücel Sokağı adı verilmiştir. Datça’ya geldiğinizde Can Yücel sokağa ve Can Yücel Evi’ne mutlaka uğramalısınız.
Son Olarak Datça’da Ne Yenilir?: Deniz mahsulleriyle ve mezelerle aranız iyiyse, Datça klasikleriyle mutlaka tanışmalısınız. Örneğin Datça Kalamarı, bir kez yendiğinde dillerden düşmeyen bir Datça klasiği…
Başkaca Datça sofralarında Badem Köftesi, Badem Muhallebisi de diğer klasikler arasında yer alıyor.
Datça’da en çok da balığa doyacaksınız.