Antalya İline bağlı olan ve özellikle yaz aylarında her yıl ismiyle ün yapmaya devam eden Alanya için turizmin gözbebeği diyebiliriz. Alanya Gezilecek Yerler hakkındaki yazımızda, yaz aylarında Alanya’ya gitmeyi düşünüyorsanız eğer, burada nerelerin gezileceğiyle alakalı bilgilendirme içeriğine yer vereceğiz. Hatta sizler için Alanya Gezilecek Yerler dışında bir de yeme-içme gibi listeler hazırladık.
Akdeniz’in ucu bucağı olmayan maviliklerini, benzeri bulunmayan plajlarını Alanya’da görebilirsiniz. Ek olarak Alanya’ya ulaşıma değinecek olursak; Antalya’dan karadan ulaşımla yaklaşık 1 buçuk saatlik bir mesafe söz konusu.
İlçe, farklı uygarlıkların izlerini taşıyan medeniyetler beşiğidir. Gezi rotalarınız arasına Alanya’yı eklediyseniz, gözünüzü şehir merkezinde bulunan surlardan ve meşhur Alanya Kalesi’nden alamayacaksınız. Alanya’ya giderseniz mutlaka Selçuklu döneminden bir kültürel miras olarak kalan mimari yapıları görmelisiniz.
Alanya’da Deniz-Kum-Güneş Üçlüsü: Alanya’da yaşayanlar henüz Mart ayındayken bile denizden kendilerini alamayıp, deniz sezonunun açılışını yapmaktadırlar. Yaz aylarının başından itibarense burada nem oranı epeyce yüksek olduğundan genellikle yabancı turistler de dahil olmak üzere tatilciler denizle çok fazla haşır neşir durumdadırlar. Aynı zamanda bu üçlüye Alanya doğasını eklemek de pek doğru olacaktır. Alanya Gezilecek Yerler hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimizin devamını okumanızı tavsiye ederiz…
Alanya Kalesi: Alanya’nın simgesi hâline gelmiş olan Alanya Kalesi, tarihi bir kale olmasıyla biliniyor. Kale, Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklular döneminde yaptırılmıştır. Alanya’nın simgesi olan Alanya Kalesi’ne zaman ayırmalısınız. Kale aynı zamanda surlarının uzunluğuyla da konuşulmaktadır.
Alanya Arkeoloji Müzesi: Müze, Alanya’nın merkezinde bulunuyor. Açılış tarihi 1967 olmakla beraber, Alanya bölgesinde bulunan eserler burada sergilenmektedir. Burada birçok medeniyete ait olan çeşitli mimari kalıntılarla birlikte; sikkeler ve kitabelere de rastlayabilirsiniz. Eğer entelektüel birikiminizi zenginleştirmek isterseniz, Alanya merkezde bulunan Alanya Arkeoloji Müzesini ziyaret etmelisiniz.
Kızılkule ve Tersane: 2000 yılında Unesco Dünya Mirası Geçiçi Listesine alınan Alanya’nın bir diğer simgesel yapısı olan Kızılkule isminden de anlaşılacağı gibi kızıl rengiyle ve sekizgen formu ile Anadolu Selçuklu Devletinden kalan çok önemli bir eserdir. Vurguladığımız gibi Kızılkule şehir ile bütünleşmiş, oldukça önemli simgesel bir yapıdır.
Damlataş Mağarası ve Plajı: Rivayetten yola çıkarak Damlataş Mağarası’nın pek çok hastalığa şifa olduğu söylentisi meşhurdur. Mağaranın oluşumunun M.Ö. 15OOO yılına dayandığı yine söylentiler arasında. Günümüzde Damlataş Mağarası pek çok turistin ziyaret listesi arasında yer alıyor. Siz de Alanya’yı gezerken, ziyaret listenize ek olarak Damlataş Mağarası ve Plajı’nı ekleyebilirsiniz.
Kleopatra Plajı: Kleopatra Plajı, Damlataş Mağarası’nda olduğu gibi birçok rivayete ev sahipliği yapıyor. Plaj isminden de anlaşılacağı üzere adını Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan almış. Tatilin keyfini Kleopatra Plajı’nda çıkarabilirsiniz.
Dim Mağarası ve Dim Çayı: Dim Mağarası ve Dim Çayı, Alanya’da Gezilecek Yerlerin başında gelmektedir. Alanya’dan yaklaşık olarak 10-11 kilometre uzaklıkta olan Dim Çayı, ülkemizin turizme açılan ikinci büyük mağarası olma özelliğini taşıyor. Burayı ziyaret ettiğinizce bolca manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.
Sapadere Kanyonu, Şelale ve Cüceler Mağarası: Alanya’ya yaklaşık olarak 1 saatlik bir mesafede olan Sapadere Kanyonu doğal güzelliği ile ön plana çıkıyor. Cüceler Mağarası ise yine ilginç doğal oluşumlarıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Şelale, doğayla başbaşa kalmak isteyenler için birebir. Yaz dönemlerinde şehrin neminden kaçıp serince akan sulara kendinizi vermek isterseniz Alanya Gezilecek Yerler listenize Sapadere Kanyonu ve Cüceler Mağarasını ekleyebilirsiniz.
Syedra Antik Kenti: Seki Köyü sınırları içerisinde yer alan kent, ülkemizde görebileceğiniz en güzel antik kentler arasında yerini koruyor. Tarihi, bilinen kaynaklara göre 2700 yıllık bir geçmişe sahip olan kent mimari anlamda da birçok zengin yapıya sahip. Arkeolojik verilerden yola çıkıldığında Syedra Antik Kenti Kilikya Kentleri arasında yer alıyordu. Alanya merkezden biraz uzaklıkta olan Syedra Antik Kentini gezerken yanınızda telefonlarınızın ve fotoğraf makinenizin olmasını öneririz.
Alanya’da Yöresel Lezzetler deyince akla birçok ana öğün geliyor. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sofralarda çokça tercih edilen bir yemek olan Kabak Çiçeği Dolması bölgenin sevilen, nefis lezzetleri arasında… Ayrıca Nohutlu Hibeş ve Taze Ülübü yemekleri baklagiller arasında en çok tercih edilen yemek grupları arasında.
Yaz aylarının vazgeçilmezi olan Tekne Turları Alanya’da bir başka güzel. Sabahın erken saatlerinde limandan kalkan tekneler Aşıklar ve Fosforlu Mağaralar gibi harika rotalara uğruyor. Alanya Tekne Turuna katıldığınızda molalar sırasında denizin tadını da çıkarabilirsiniz. Alanya’da eğlenceli zaman geçirmek istiyorsanız Alanya Tekne Turu deneyimini de yaşayabilirsiniz.
Öksüz Helvası tam da ağzınıza layık bir tatlı… Üzüm pekmezi, un ve su malzemeleriyle elde edilen tatlı; malzemeleri itibariyle her ne kadar kolay yapılırmış gibi gözükse de emek isteyen bir tatlı. Alanya’yı ziyaretiniz sırasında Öksüz Helvası yemeden Alanya’dan ayrılmamalısınız. İyi tatiller!