Sualtı dalışı kişiye unutulmaz bir deneyim ve heyecan yaşatan oldukça keyifli aktiviteler arasında yer almaktadır. Gerekli eğitime ve donanımlı ekipmanlara sahip olduğunuz taktirde Sualtı dalışı oldukça keyifli ve son derece güvenli bir su sporudur. Bunun için de mutlaka kuralları iyice bilmeniz gerekmektedir. Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kuralları bilmeniz dahilinde sizleri unutamayacağınız dakikalar bekliyor demektir.
Yazımızın devamında Dalış Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Güvenlik Kuralı içeriğinden bahsettik. Güvenli dalışlar dileriz!
İlk kuralımız her dalış eğitiminde üzerine basa basa söylenen ve dalış yapacak olan herkes tarafından kesinlikle bilinen bir kuraldır. Dalış yaparken kesinlikle nefesinizi tutmayın. Bu bir refleks olabilir fakat kişinin nefesini tutması ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden altın kuralı unutmamalısınız. Asla Nefesinizi Tutmayın.
Sualtı dalışı yaparken nefesi tutmamanız kadar önemli olan bir diğer husus daha var ise suyun altında iken çok hızlı bir şekilde yüzeye çıkmaya çalışmamaktadır. Güvenli yükselme pratikleri yapmalı ve dakikada 10 metre olan yükselme hızının aşılmaması gereklidir. Dalış bilgisayarları ile birlikte dalış yapıyorsanız ani yükselmelerde bilgisayar ışık veya sesle size uyarı verecektir fakat bilgisayarsız olarak dalış yapıyorsanız dikkat etmeniz gereken husus en küçük baloncuklardan daha hızlı yükselmemektir. Ani yükselmeler sağlığınızı ciddi zararlar verebilir.
İlk olarak güvenli daha sonra da keyifli bir dalış için ekipmanlarımız başkaları tarafından kontrol edilmiş dahi olsa hem kendinizin hem de dalış eşinizin ekipmanlarını tekrardan kontrol etmek için üşenmemelisiniz. Ayrıca ekipmanlarınızın ne işe yaradıklarına tam olarak hakim olmanız gereklidir. Sualtında yaşanan kazaların birçoğu ekipmanların kullanımı açısından dalış yapan kişinin tereddüt etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple dalış yapmadan önce tüm ekipmanlara hakim ve bilinçli olmalısınız.
Dalışınız boyunca beraber olacağınız dalış eşinizin ekipmanlarını da özellikle kontrol etmelisiniz. Unutmamalısınız ki dalış eşinizin yaşayacağı herhangi bir arıza veya tehlike sizleri de aynı duruma sokacaktır. Bu sebeple güvenliğiniz için tedbirli olmanız oldukça büyük önem arz etmektedir.
Sualtı dalışı yaparken ilk önceliğiniz güvenliğiniz ve dalışınızdan keyif almanız, dalış esnasında eğlenmeniz olmalıdır. Bunun haricinde eğer o gün dalış yapmak istemiyorsanız yapmamalısınız veya dalış yapılacak alandan emin değilseniz, o gün kendinizi iyi hissetmiyor veya tedirgin hissediyorsanız kendinizi zorlamamalısınız. Unutmamalısınız ki sualtı dalış eğitimi aldınız diye her alanda dalış yapacak yetkiye sahip olmazsınız. Batık içerisindeki penetrasyon dalışları, 18 metre altına yapılan derin dalışlar, zenginleştirilmiş hava ile yapılan dalışlar için ekstra özel bir eğitim almanız gerekmektedir. Bu ve bunlar gibi sizi zorlayacak ve eğitim limitlerinizi aşacak dalışlar yapmamalısınız.
Sualtında yapacağınız dalışlar huzur veren ve sakinleştiren bir su sporu olsa dahi beraberinde yapabileceğiniz akıntıya karşı yapılan yüzüşler, uzun süre süren yüzey yüzüşleri, dalış ekipmanlarının taşınması ve zorlu hava şartları için gerekli kondisyona sahip olmanız gerekmektedir. Bunun için fitness gibi kondisyon arttırıcı sporlara yönelebilirsiniz.
Dalışa başlamadan önce kaç metre derine dalacağınıza ve ne kadar süre dalış yapacağınıza diğer takım arkadaşlarınız ile birlikte ortak karar vermelisiniz. Dalış öncesinde yapılan plana sadık kalınmalı ve güvenliğiniz için dışına çıkılmamalıdır.
1/3 Kuralı kapsamında dalış esnasında size eşlik edecek olan dalış tüpünüz içerisindeki hava miktarı 3’e bölünür:
Dalış tüpünüz içerisindeki havayı bu kurala göre kullanmanız ise sizlere güvenli bir dalış deneyimi sunmaya yardımcı olacaktır.
Dalış içerisinde dalış eşi sistemini kullanarak eşli olarak dalmak sizlere ekstra bir güvenlik sağlamasının yanında ayrıca kendinizi daha fazla güvende hissetmenize yardımcı olur. Bu sebeple dalışlarınızı dalış eşiniz ile birlikte yapmanızı tavsiye ederiz.
Temel beceriler doğru bir biçimde uygulanmadığında karşınıza çıkan sorun basit dahi olsa büyük sorunlara dönüşebilir. Özellikle de dalış esnasında panik yapılmasının dahilinde temel beceriler dahi unutulabilir. Bunun yaşanmaması adına sık sık pratikler yapmalısınız.
Dalışlarda yaşanan çoğu kazaların sualtında yaşandığı düşünülse de %28’i yorulmalardan kaynaklı olabilir. Bu sebeple sizi yoran etkenleri azaltmak adına pozitif yüzerliğinizi pekiştirmelisiniz.